Terveys ja kuntoilu


 

 
Ihmeellistä on Pekan mielestä myös tuo nykyajan punttien nostelu. Siellä kaikki perheenäidit ja laihat pojat nostelee punttisalilla painoja niin kuin ennen vanhaan oikeat painonnostajat. Paljon pienempiä painoja tosin ja pääasiassa ne vetkuttelee itseään kaikenlaisissa kuntosalilaitteissa. Tarviikohan niissä laitteissa edes itse tehdä mitään vai onko niissä joku moottori joka nostaa painot. Niin ovat hienoiksikin itsensä laittaneet siellä kuntosalilla ettei kai siinä oikein passaisi hikoilla. Silloinhan ne hienot trikoot kastuvat, meikit leviää naisilla ja huolella laitettu tukkakin voi mennä sekaisin.
Erilaista oli silloin kun urheiluseuralla oli punttisali urheilukentän takana. Siellä raavaat miehet nosteli isoja painoja ilman rusketusvoiteita vanhoissa verkkareissa ja se voitti, joka nosti painavimman tangon. Ei ollut tuomarit sitä varten että arvostelisivat kuka on kaunein.
Ja tiedättekö mitä ne söi ? Kuulkaa ison kattilallisen puuroa ja kulhollisen kananmunia joka aamu. Puuroon laitettiin iso voisilmä ja sekaan ihan oikeata maitoa. Sitä mistä ei ole rasvaa kuorittu pois. Eivät ne syöneet mitään proteiinipatukoita tai jauheita. Ihan oikeaa ruokaa niille emäntä laittoi. Kasa pottuja ja lihakastiketta. Sillä ne kasvoi vahvoiksi.
Pekalla itsellä on terveyspuoli aiemmin ollut aina hyvin hoidossa, ei ole ollut isompia vaivoja. Jossain vaiheessa alkoivat suonikohjut vähän vaivaamaan, mutta nekin oli nopeasti hoidettu lääkärillä. Alkuun Pekka luuli, että pitäisi tehdä joku suonikohjuleikkaus, mutta nykyään ei onneksi tarvi enää mitään isoja leikkauksia ja nukutuksia suonikohjujen takia. Uusia menetelmiä on suonikohjujen vaahtoruiskutus, jolla hoidetaan sivuhaaroja ja toinen paljon käytetty on suonikohjujen laserhoito. Nämä hoidot tehdään paikallispuudutuksessa ja toipuminen on nopeaa. Lisää aiheesta voi lukea suonikohjut.info/.
Yksi hyvä tapa ylläpitää vetreyttä lihaksissa on hierojalla käynti. Se sopii urheilijoille ja tavallisille ihmisille yhtä lailla.
Suomessa hieronnan juuret löytyvät vanhasta kansanparannusperinteestä, jossa oppi siirtyi suvussa sukupolvelta toiselle. Vasta 1800-luvun lopulla alkoi alan koulutustoiminta. Vuonna 1882 aloitettiin tuleville voimistelunopettajille tarjota vapaaehtoisena kurssina hierontaoppia. Osana terveydenhuoltoa hieronnan voidaan katsoa alkaneen vuonna 1904, kun lääkärin opintoihin sisällytettiin pakollisena hieronta. 
Nykyäänkin melko vahva alan yksityinen koulutustoiminta käynnistyi jo vuonna 1893, kun Suomen Kansanomainen Hieromaopisto aloitti toimintansa. Hierojia on Suomessa melkein joka kylässä ja kaupungissa, esim Oulussa palvelee eetusaloranta.com. Hierojaopistoja ja kouluja löytyy myös useita, joten jokainen hierojaksi haluava löytää varmasti lähialueelta sopivan oppilaitoksen, jossa voi hierontaa opiskella kunhan ensin pääsee sisään kouluun. Helsigissä hierojia ja urheiluhierojia kouluttaa www.suho.fi/koulutus.php. Koulutettu hieroja -ammattinimikettähän saa käyttää vain sellainen henkilö joka on koulun käynyt ja kokeet läpäissyt.
Aina ei kuitenkaan riitä pelkkä fyysinen kunto ja fyysisen terveyden hoitaminen, vaan välillä pitää hoitaa myös psyykkistä puolta. Masennuksia ja parisuhdeongelmia on aina ollut olemassa, mutta vasta nykään niitä on alettu hoitaa laajemminkin, ei pelkästään kaikkein pahimpia tapauksia. Psykoterapiaan pääsee monissa tapauksissa kelan tukemana, joten psykoterapia -palvelut ovat sitä kautta kaikkien saatavilla. Päteviä terapeutteja löytyy onneksi monista kaupungeista, kuten vaikka Kouvolassa palveleva psykoterapeutti www.therapon.fi. Tarjolla on terapiaa pareille, perheille ja yksilöille.
 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2005-2016 Yhteystiedot: Espace Jeune Helsinki, espacesjeunes@espacesjeunes.com