Automaattisahaus


 

 

Metalliputken katkaisutapa riippuu valmistusmateriaalista, putken paksuudesta ja myös työskentely-ympäristön olosuhteista. Joskus rautasaha sopivalla terällä on käyttökelpoinen hyvinkin monille putkityypeille. Paksumpaa putkea kannattaa sahata automaattisahalla, hyviä sahoja löytyy socofin.fi/automaattisahaus/. Oikein ahtaissa tiloissa LVI-putkien katkaisussa pieni kämmeneen mahtuva putkileikkuri voi olla ainoa vaihtoehto. Putkileikkureita on saatavilla useita eri kokoja aina järeisiin moottorikäyttöisiin asti. Akku- tai sähkökäyttöinen kulmahiomakone on käsityökaluista hyvä vaihtoehto, jos katkaistavaa on hieman enemmän. Rälläkkään on saatavilla runsas valikoima eri kokoisia laikkoja useille eri metalleille ja muillekin koville materiaaleille.

Kova ja hyvin paksu teräsputki saattaa joskus vaatia polttoleikkausta, varsinkin jos automaattisahakaan ei enää riitä tai on liian hidas. Siinä happi-asetyleeni- tai happi-propaanikaasueoksella ja yli 900 asteen lämmöllä sulatetaan teräs. Työn jälki vaatii usein siistimistä. Menetelmää käytetään pääasiassa raskaassa teollisuudessa. 

Monien metallimateriaalien leikkaamiseen tarvittavan suuren lämpöenergian aikaansaamiseksi pienelle pinta-alalle happipitoisten kaasuseosten lisäksi sähkön ja valon sovelluksista on löytynyt lisää vaihtoehtoja.

Tasan yhtä aallonpituutta sisältävä sähkömagneettinen säteily esimerkiksi silmin nähtävä valo sopivasti pulssitettuna ja vahvistettuna pystyy tuottamaan suuren energiatiheyden pienelle pinnalle. Tätä jo 1960-luvun alussa löydettyä lasersäteen perusominaisuutta käytetään muun muassa seostamattomien teräslaatujen, joiden paksuudet ovat alle 30 mm, siistiin muotoleikkaukseen.

Toisia metalliputkia voi taivuttaa kylmänä ja toiset putket vaativat lämmitystä ennen taivutusta. Esimerkiksi huonekaluteollisuudessa paljon käytetyt ohutseinäputket taivutetaan usein kylminä. Halkaisijaltaan melko pienet vedetystä (kovasta) kuparista valmistetut putket voidaan taivuttaa kylmänä mutta suuremmat on syytä lämmittää noin 500 asteeseen ja taivuttaa vasta pehmeänä.

Pitkiä putkia, joita on tarkoitus taivuttaa vain vähän eli aikaansaada vain loiva taivutus, voi taivuttaa joko puristustaivutus- tai rullataivutusmenetelmällä. Jos putkeen aiotaan saada suorakulma 90 astetta tai jokin muu tiukka taivutus, niin menetelminä yleensä joko veto- tai työntötaivutus ja apuna voi käyttää lämmitystä tai putken sisälle hiekkaa tai taivutusjousi estämään putken mahdollinen litistyminen taivutuskohdasta.

Putken valmistusmateriaali, putken ulkohalkaisija ja seinämän paksuus vaikuttavat ratkaisevasti kuinka tiukan kulman putkeen voi taivuttaa. Haluttua taivutuskulmaa vastaavan taivutussäteen r ja putken ulkohalkaisijan D keskinäinen vertailu eri putkilaatujen turvalliselle taivutukselle löytyy valmiiksi laskettuna ja taulukoituna useiden valmistajien tai taivutusalan yritysten toimesta.
 

 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2005-2016 Yhteystiedot: Espace Jeune Helsinki, espacesjeunes@espacesjeunes.com